De kracht van een dier als vriend voor kinderen

Ik zie het om me heen: kinderen die spelen en met dieren praten en knuffelen alsof ze hun beste vriend zijn, hun steun en toeverlaat. Ik vind het zelf heel begrijpelijk als ik me verplaats in een kind. Een kind dat gewoon even zijn verhaal wil delen zonder dat daar een reactie of oordeel op komt, of een kind dat een knuffel nodig heeft. En dan bedoel ik niet een knuffel zo even tussendoor terwijl pappa of mamma aan het koken is, maar lekker even kroelen en knuffelen zolang het kind daar behoefte aan heeft. Een dier kan dit gevoel van veiligheid, onvoorwaardelijke liefde en geborgenheid geven.

Onvoorwaardelijke liefde

Toen ik zelf vroeger klein was zat ik altijd bij onze hond in de mand. Die bleef gewoon heerlijk lang bij me zitten. Dat gaf mij een gevoel van geborgenheid en veiligheid.  Ik was zo geliefd met de hond dat ik zelfs mijn eetmomenten met hem wilde delen. Hierdoor moest mijn moeder keer op keer uitleggen dat hondenbrokjes écht alleen voor honden zijn en niet voor mensen.

Uit studies en onderzoeken blijkt dat dieren bijzondere lotgenoten kunnen zijn voor kinderen. Dieren kunnen een kind dus helpen om zich veilig te voelen en liefde te ervaren. Bij jonge kinderen heeft een knuffel of deken ook zo’n bijzondere betekenis, maar bij oudere kinderen zijn die er vaak niet meer. Daarnaast prikkelen dieren de fantasie van het kind en kunnen ze helpen bij het leren van belangrijke lessen over leven, liefde en verlies.

Het is gebleken dat kinderen met een huisdier meer sociale steun ervaren, meer zelfvertrouwen voelen en weerbaarder zijn dan kinderen zonder huisdier. Ze ervaren onvoorwaardelijke liefde van hun dier en bijzondere steun bij moeilijke gebeurtenissen. Hierdoor ontwikkelen kinderen met een huisdier empathie en leren ze dat iedereen behoeften en gevoelens heeft.


Vaardigheden aanleren

Toen de hond dood ging wilde ik maar al te graag een nieuw huisdier, maar mijn ouders eigenlijk niet. Na veel zeuren kregen mijn zus en ik een cavia. Echter op één voorwaarde: wij moesten daar helemaal zelf voor zorgen. En toen ontstond er een probleem, want ik kon het niet. Ik miste het verantwoordelijkheidsgevoel en de vaardigheden als kind om voor dat beestje te zorgen. Dat resulteerde in een snelle dood van de cavia door tekort aan voedsel.

Het verzorgen van een huisdier kan kinderen nuttige vaardigheden bijbrengen, zoals zelfdiscipline (het geven van eten op bepaalde tijden en uitlaten), punctualiteit en verantwoordelijkheidsgevoelens. Maar hier is dus goede begeleiding voor nodig vanuit de ouders. Het is van essentieel belang dat kinderen sociale steun krijgen in het verzorgen van een dier. Het kind mag dus niet aan zijn lot overgelaten worden, omdat het nog verantwoordelijkheidsgevoelens moet ontwikkelen. Als ouders de eindverantwoordelijkheid niet nemen, vallen veel voordelen weg.

Later kreeg ik toch nog een konijn en ik noemde hem ‘pluisje’. Hij werd mijn nieuwe beste vriend waar ik mijn diepste geheimen mee deelde. Soms nam ik hem mee naar binnen om even met hem te knuffelen. Als ik verdrietig was vertelde ik hem waarom. Ik hoefde geen antwoord.

Steun voor jouw kinderen

Heb je geen huisdier thuis, maar denk je er toch over om er één te nemen. Verdiep je dan goed in wat voor dier je zoekt en waar je kinderen behoeften aan hebben. Kies zo een hond die daar bij past. Hebben jouw kinderen veel behoefte om te knuffelen, dan zijn sommige honden daar bijvoorbeeld meer geschikt voor dan andere honden. Ga dus goed onderzoek doen, zodat je de juiste keuze maakt. En vergeet vooral niet dat jij als ouder ook zo’n steun en toeverlaat kan zijn voor je kinderen als je daar écht de tijd voor neemt. Beeld je als ouder eens in dat jij hun huisdier bent, je luistert alleen en oordeelt niet. Kijk wat er gebeurt!

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.