Tijd voor mezelf – digital break

Hoe staat het ervoor met jouw goede voornemen voor dit nieuwe jaar? Eén van mijn goede voornemens heb ik inmiddels al gerealiseerd:

Voldoende tijd nemen voor mezelf!
En dan bedoel ik niet tijd voor mezelf door met mijn telefoon op de bank te zitten of voor de televisie. Nee, tijd voor mezelf zonder afleiding, zonder telefoon, weg van huis oftewel een digital break.

Momenteel ben ik aan het einde van mijn vakantie in Marokko. Al vaker had ik het gevoel om weer eens alleen ergens naar toe te gaan, maar ik bedacht ook steeds weer smoesjes of misschien wel uitvluchten om het niet te doen. Het komt er gewoon op neer dat ik het moeilijk vond om meer tijd voor mezelf te maken. Tijd voor iets wat ik leuk vind. Een periode kunnen doen wat ik helemaal zelf wil en van niemand moet.

Mijn proces

Na jarenlange training in yoga en meditatie werd ik me steeds bewuster van wat er in mijn lijf gebeurde. En daarmee ontstond ook steeds meer het verlangen om vaker alleen te zijn. Nu merk ik hoe fijn het is om echt alleen te kunnen genieten, en hoe belangrijk het is. Die bewustwording werd sterker na een periode van bezinning tijdens onze reis.

Dat was een 10-daagse Vipassana in de jungle van Peru. Wat houdt dat in? 10 dagen stilte zonder enige vorm van afleiding. Dus alleen mezelf met mijn gedachten. Geen boek, geen telefoon. Alleen voldoende kleding voor deze periode, de benodigde toiletartikelen en pen en papier. Dit was een ervaring om nooit te vergeten. De eerste dagen waren best zwaar, want dan komen er verwerkingsprocessen op gang en ervaarde ik wat verdriet en onrust. Emoties die voortkomen uit oude pijn. Deze verwerkingsprocessen zorgde ervoor dat ik me zelfbewuster voelde en iedere dag een beetje sterker. Na aan aantal dagen ervaarde ik écht diepe ontspanning, rust en blijdschap. Toen ik merkte dat er meer ruimte kwam in mijn hoofd ontstonden er nieuwe ideeën en inzichten. Mijn creatieve brein kwam weer tot werking en met veel liefde leerde ik naar mezelf te kijken.

Door deze ervaring werd ik ervan bewust dat ik meer tijd voor mezelf wilde gaan maken om vaker deze positieve energie te mogen ervaren. Inmiddels heb ik dat al een beetje weten te integreren in mijn leven. Kleine aanpassingen hierin hebben al een groot verschil gemaakt; een structurele weekplanning met minimaal 2 à 3 yoga/meditatie lessen per week, een bewustere start van de dag, minder WhatsApp en bewuste keuzes maken. Daarnaast neem ik nu vaker een gehele digital break. Dan ga ik bijvoorbeeld alleen wandelen in de natuur, of een dagje naar de sauna.

Tijd voor jezelf maken is belangrijk! Het voorkomt dat je stress opbouwt. Het geeft je positieve energie. Het biedt je rust en ontspanning. En als je tot rust komt ontstaat er ruimte in je hoofd. Ook voor ouders is dit heel belangrijk. Want hoe je het ook went of keert, kinderen spiegelen hun ouders. Voel jij je rustig, ontspannen en blij. Dan zal je kind dit van je overnemen en ontstaat er meer contact, rust thuis en leuke nieuwe ideeën.

Vind jij het moeilijk om alleen te zijn? Wellicht zit er onbewust oude pijn in die je belemmert. Neem dan hier contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.