HSK (Hoog Sensitieve Kinderen)

Herken je één of misschien wel meer van deze klachten bij je kind?

 • kleine veranderingen waarnemen
 • graag ‘langs de kant’ staan om te observeren
 • zintuigen die sterk werken; scherp horen, geur- en smaakverschillen kunnen onderscheiden
 • behoefte aan rustige omgeving met niet te veel mensen
 • moeite hebben met veranderingen
 • kwetsbaarheid van anderen zien en begrijpen
 • al in staat zijn tot zelfreflectie
 • niet in middelpunt van de belangstelling willen staan
 • een goed geheugen hebben
 • kennis op school liever creatief willen toepassen
 • moeite met structureren en organiseren
 • diepzinnige vragen stellen, en vooral veel ‘waarom’ vragen
 • snel van de ene gedachte naar de andere associëren
 • zich snel zorgen maken
 • zich goed kunnen verplaatsen in gevoelens van anderen
 • gericht zijn op liefde, harmonie en vrede
 • sterke binding hebben met de natuur
 • vol levenslust, heel blij en enthousiast kunnen zijn

Kinderen die net iets anders zijn of sensitief reageren krijgen vaak een labeltje (bijvoorbeeld autisme, ADD, PDD NOS). Ze hebben vaak wel allemaal iets gemeen en dat is dat ze hooggevoelig zijn. Ze voelen dingen snel aan en zijn creatief, maar ook snel overprikkelt wat zich resulteert in onrust of teruggetrokken gedrag.

“Als we nou alle kinderen in een hartje stoppen dan in een hokje”

De huidige maatschappij is vooral gericht op “doen”. Hierdoor hebben kinderen meer spanning te verduren dan we beseffen. Deze spanning kan zich uiten in lichamelijke klachten en negatieve gedachten over zichzelf, waardoor het kind faalangst heeft of het gevoel dat hij tekort schiet. Als hooggevoelige kinderen zo overweldigd worden door gedachten, prikkels en zorgen staan ze minder in hun natuurlijke kracht.

Anders zijn

Het is goed zoals je bent. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Je hoeft niet dat super aardige vriendje of vriendinnetje te zijn of dat sportieve kind van school. Sommige kinderen willen stoer zijn. Dat is gaaf denken ze, maar stoer zijn is ook niet alle. Meestal ben je dan niet jezelf, maar doe je iemand na. Je mag helemaal van jezelf houden zoals je bent, want dan ben je echt en het allerleukste.

Hou jezelf en anderen niet voor de gek door anders te willen zijn en anders te doen. Jij bent wie je bent en je mag er zijn! Je bent bijzonder en uniek, en daarom waardeert iedereen je zo. Ook als je ondeugend, stout, boos of brutaal bent. Soms zeg je onaardige dingen en maak je een bende op je kamer. Kinderen mogen wel eens ondeugend zijn. Het is heel normaal om eens grapjes uit te halen. Je bent bijzonder, en je bent belangrijk. Onthoud dat goed. Blijf gewoon jezelf! Je mag je eigen keuzes maken. Vindt iedereen blauw mooi en jij de kleur rood, dat is prima. Je mag best een keer nee zeggen en je kun altijd overal over praten. Vertrouw maar op je gevoel. Je bent echt belangrijk en je kunt het ook! Je mag opkomen voor jezelf en uitspreken wat je voelt. Zet jezelf maar op nummer 1.


Werkwijze traject voor HSK


Kennismaking en intake:

Er vindt altijd een gratis kennismakingsgesprek plaats met het kind en eventueel de ouder, zodat je kan kijken of het klikt. Daarna volgt een intakegesprek met ouder(s). Hierin kijk ik naar de hele situatie van het kind, maar ook naar gebeurtenissen die wellicht een impact kunnen hebben gehad. Zo krijg ik een goed beeld.

Invulling sessies:

In de sessies help ik kinderen om bewust te worden van hun innerlijke kracht en intuïtie. Hooggevoelige kinderen zitten namelijk vaak in hun  hoofd en daarom is het erg fijn voor ze om te ervaren dat ze mogen luisteren naar hun lijf. Vaak begin ik de sessie met een reikibehandeling van 15 tot 30  minuten. Dit geef rust en het brengt ontspanning.

Daarna zal ik met het kind wat oefeningen doen, waarbij ik het kind leer om hoofd en lichaam te verbinden. Dat doe ik door meditatie, yoga en creatieve oefeningen. Maar ook zet ik dans en muziek in om om te leren gaan met emoties. Hierdoor worden ze zich meer bewust van hun eigen ik (wie ben ik, wat wil ik). Vanuit deze eigen unieke ik, kunnen kinderen beter omgaan met de prikkels van de buitenwereld.

Neem hier contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

coaching amsterdam