Corona en kinderen – Wat als het leven al één grote gevangenis was

Inmiddels zitten veel kinderen thuis door de corona crisis en beseffen we ons dat het er voorlopig niet beter op zal worden. Ik denk dat het corona virus een periode wordt waar veel kinderen nog aan terug gaan denken. Iedere ouder lijkt er anders mee om te gaan. Sommige kinderen spelen buiten, sommigen niet. Misschien mag je als kind soms nog even de speeltuin in of lekker gaan voetballen met je vrienden, als je maar afstand houdt van andere kinderen. Dat lijkt mij een regel die kinderen niet begrijpen en moeilijk kunnen naleven.

Ik kan me voorstellen dat het best wel even wennen is. Want zonder voorbereiding zit je misschien wel fulltime met elkaar opgescheept. De achtbaan waar je als gezin altijd in zat, staat nu even helemaal stil. Gelukkig zijn veel ouders in staat om de beugel af te doen en het karretje te openen, en kunnen kinderen thuis (en nu misschien ook nog buiten) ontdekken welke attracties er nog meer zijn. Als jullie een fijn gezin hebben en er een leuke attractie van kunnen maken, asjeblieft doe dat. Geef extra veel liefde aan elkaar, knuffel elkaar en neem de tijd om er een leuke herinnering van te maken.

Want voor sommige kinderen is dit een nachtmerrie. Kinderen die gevangen zitten bij ouders die hen misschien wel jaren mishandelen of verwaarlozen op wat voor manier dan ook. Kinderen waarbij school hun enige veilige haven is en thuis altijd al een gevangenis is geweest. Kinderen die niet weten wanneer ze weer naar school mogen terwijl ze dat écht nodig hebben. Deze kinderen zitten vast in hun karretje. En er is niemand die klaar staat om hun beugel af te doen en het karretje te openen. Ze kunnen geen kant op.

Voor deze kinderen steek ik vanavond kaarsjes op om 21.00 uur. Doe jij mee?

Want wij kunnen met z’n allen alleen maar bidden dat ze dit kunnen volhouden en overleven. Deze oorlog thuis gaat door. En laten we met z’n allen hopen dat er snel iemand voor hen klaar staat om hun karretje te openen die hun beugeltje los maakt.

Daarnaast de oproep om in deze moeilijke tijden extra te letten op de meest kwetsbaren, geldt ook voor kinderen van wie je het vermoeden hebt dat ze thuis niet veilig zijn. Heb je een vermoeden van kindermishandeling? Blijf hier dan niet mee rondlopen, maar deel je zorgen. Dit kan onder andere via:  www.vooreenveiligthuis.nl of door te bellen naar 0800-2000.

Ben jij jonger dan 18 jaar en zit je zelf in deze situatie. Bel of chat als zelf met de Kindertelefoon. Dat kan anoniem door te bellen naar 0800-0432 of chat via de website: www.kindertelefoon.nl

Wil jij als ouder nu juist extra tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling van je kind?

Lees hier wat je kan doen, of neem juist nu er tijd en ruimte is voor je kind het initiatief om mij als kindercoach in te schakelen. Dat kan in mijn praktijk in Amsterdam of online. Neem contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Recommended Posts
Comments
  • Marian
    Beantwoorden

    Heel mooi geschreven, mooi dat je voor die kinderen wat kunt betekenen.
    Vooral in deze moeilijke tijd. Ga zo door je doet goed werk.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.