hsp, hooggevoelige kinderen

 

Hoogsensitieve Kinderen

 

Herken je één of misschien wel meer van deze klachten bij je kind?

 • kleine veranderingen waarnemen
 • graag ‘langs de kant’ staan om te observeren
 • zintuigen die sterk werken; scherp horen, geur- en smaakverschillen kunnen onderscheiden
 • behoefte aan rustige omgeving met niet te veel mensen
 • moeite hebben met veranderingen
 • kwetsbaarheid van anderen zien en begrijpen
 • al in staat zijn tot zelfreflectie
 • niet in middelpunt van de belangstelling willen staan
 • een goed geheugen hebben
 • kennis op school liever creatief willen toepassen
 • moeite met structureren en organiseren
 • diepzinnige vragen stellen, en vooral veel ‘waarom’ vragen
 • snel van de ene gedachte naar de andere associëren
 • zich snel zorgen maken
 • zich goed kunnen verplaatsen in gevoelens van anderen
 • gericht zijn op liefde, harmonie en vrede
 • sterke binding hebben met de natuur
 • vol levenslust, heel blij en enthousiast kunnen zijn

Kinderen die net iets anders zijn of sensitief reageren krijgen vaak een labeltje (bijvoorbeeld autisme, ADD, PDD NOS). Ze hebben vaak wel allemaal iets gemeen en dat is dat ze hooggevoelig zijn. Ze voelen dingen snel aan en zijn creatief, maar ook snel overprikkelt wat zich resulteert in onrust of teruggetrokken gedrag.

“Als we nou alle kinderen in een hartje stoppen dan in een hokje”

De huidige maatschappij is vooral gericht op “doen”. Hierdoor hebben kinderen meer spanning te verduren dan we beseffen. Deze spanning kan zich uiten in lichamelijke klachten en negatieve gedachten over zichzelf, waardoor het kind faalangst heeft of het gevoel dat hij tekort schiet. Als hooggevoelige kinderen zo overweldigd worden door gedachten, prikkels en zorgen staan ze minder in hun natuurlijke kracht.

Anders zijn

Het is goed zoals je bent. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Je hoeft niet dat super aardige vriendje of vriendinnetje te zijn of dat sportieve kind van school. Sommige kinderen willen stoer zijn. Dat is gaaf denken ze, maar stoer zijn is ook niet alle. Meestal ben je dan niet jezelf, maar doe je iemand na. Je mag helemaal van jezelf houden zoals je bent, want dan ben je echt en het allerleukste.

Hou jezelf en anderen niet voor de gek door anders te willen zijn en anders te doen. Jij bent wie je bent en je mag er zijn! Je bent bijzonder en uniek, en daarom waardeert iedereen je zo. Ook als je ondeugend, stout, boos of brutaal bent. Soms zeg je onaardige dingen en maak je een bende op je kamer. Kinderen mogen wel eens ondeugend zijn. Het is heel normaal om eens grapjes uit te halen. Je bent bijzonder, en je bent belangrijk. Onthoud dat goed. Blijf gewoon jezelf! Je mag je eigen keuzes maken. Vindt iedereen blauw mooi en jij de kleur rood, dat is prima. Je mag best een keer nee zeggen en je kun altijd overal over praten. Vertrouw maar op je gevoel. Je bent echt belangrijk en je kunt het ook! Je mag opkomen voor jezelf en uitspreken wat je voelt. Zet jezelf maar op nummer 1.

Dit is wat ieder kind zou mogen ervaren. Dat vraagt oefening en training, zodat je leert om te gaan met je voelsprieten die je hebt in deze maatschappij. In een individueel HSP traject leren ouders en kind dat hij kan en mag vertrouwen op zijn eigen kracht en rust te nemen op de momenten dat dat nodig is. 


Werkwijze HSP traject

 1. Gratis kennismakingsgesprek (45 min.)
 2. Intakeformulier thuis invullen en versturen
 3. Intakegesprek met ouder(s)/verzorger(s) (75 min.)
 4. Individuele sessies of ouder-kind sessies (6o min. per sessie)
 5. Eindgesprek met ouder(s)/verzorger(s) (60 min.)

Er vindt altijd een gratis kennismakingsgesprek plaats met het kind en eventueel de ouder, zodat je kan kijken of het klikt. Daarna volgt een intakegesprek met ouder(s). Hierin kijk ik naar de hele situatie van het kind, maar ook naar gebeurtenissen die wellicht een impact kunnen hebben gehad. Zo krijg ik een goed beeld. Als ik het gevoel heb dat ik kinderen en ouders kan helpen dan zal ik sessies inplannen. De sessies kunnen individueel zijn, maar ook met ouder(s) erbij. Meestal zijn ongeveer 5 sessies voldoende voor het kind om weer verder te kunnen. Wel vind ik het belangrijk om altijd nog een eindgesprek in te plannen met ouder(s), zodat ik gerichte tips en adviezen kan geven. Ook geef ik ouder(s) in het begin van het traject oefeningen en adviezen mee om hun kind zo veel mogelijk in zijn kracht te zetten. Dit zijn vaak dagelijkse rituelen, maar ook voedingsadviezen volgens de Ayurveda.  

In de sessies help ik kinderen om bewust te worden van hun innerlijke kracht en intuïtie. Deze kinderen zitten namelijk vaak in hun  hoofd en daarom is het erg fijn voor ze om te leren de oefeningen die ik aanbied met aandacht te doen. Dit geef rust en het brengt ontspanning. Stress ontstaat namelijk eerder doordat zij meer met de buitenwereld bezig zijn. Alle prikkels die binnenkomen zijn heel overweldigend en geven chaos en verwarring. Dus de uitdaging is om meer naar binnen te keren.

Ik leer ze om hoofd en lichaam te verbinden. Dat doe ik door meditatie, yoga en creatieve oefeningen. Maar ook zet ik dans en muziek in om om te leren gaan met emoties. Hierdoor worden ze zich meer bewust van hun eigen ik (wie ben ik, wat wil ik). Vanuit deze eigen unieke ik, kunnen kinderen beter omgaan met de prikkels van de buitenwereld.  Yoga kan helpen bij ontspannen maar kan ook zorgen voor meer balans tussen spanning en ontspanning.

Neem hier contact op voor het maken van een kennismakingsgesprek

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Open chat
Maak een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Binnen 24 uur krijg je reactie.
Powered by